Välkommen till Estancia

Tel: +46 (0)371 333 50

Fotoramar och deras historia

Att man ska ha en fin ram runt en bild känns som en ganska naturlig sak. Idag så är fotoramar något som vi gärna investerar i för det blir så mycket vackrare då man kan presentera en bild med rätt ram. Vad som är rätt ram beror förstås på smak och den bild som ska ramas in och det råder ingen brist på smarta lösningar för den som behöver ramen. När man talar om ramarnas historia så är det svårt att säga exakt när det började men det mesta pekar mot gamla Egypten…

Gamla Egypten och fotoramar

Anledningen till att man brukar tala om det gamla Egypten då man söker fotoramarnas historia är att man har funnit en ram i en av gravarna från denna tid. Det här var ett porträtt av en mumifierad man (innan han blev mumie!) som hade ramats in med en träram. Enligt arkeologer så betyder träramen att porträttet antagligen har hängt i ägarens hem innan det blev till begravning. Om denna analys stämmer kan ju debatteras men det låter ju ganska logiskt. Så som vi använder fotoramar idag så skulle man kanske inte begravas med sådant som hängt på ens vägg, men i gamla Egypten så var detta med största säkerhet en viktig symbol som visade på hög status.

Ramarna och Europa

Man kan förstås även se att bilder som målats på väggar i Egypten och även i Grekland har ramats in med målade ramar så konceptet kan nog anses vara ganska tidlöst. Om man ser till fotoramar och deras historia i Europa så blir det tydligt att det blev populärt med ramar under 1100- och 1200-talet. Man karvade fram en yta som skulle målas och detta skapade en naturlig ram. Senare så var målningarnas ramar minst lika viktiga som målningar och de hade ofta inslag av silver och guld då de skulle hängas upp i slott och på herrgårdar. I modern tid så har vi digitala ramar som har den finurliga funktionen att de kan byta bild med jämna mellanrum så att vi aldrig blir uttråkade av vår nutidskonst.